Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

lauantai 7. elokuuta 2010

Ristin takana

Kiikaritähtäimessä on risti, ristin takana on liian usein ihminen. Ristin edessä se on aina, ihminen naulittuna ristiin.

Ristin keskustassa on leikkauspiste, pisteen tarkoitus on asettua kohteeseen. Se vaatii vakaata kättä, keskittymistä. Piste on kuin tämä hetki. Jos et fokusoi tarkkaavaisuuttasi pisteeseen, ammut ohi. Ole läsnä. Armollista on kunnioittaa elämää, ei ristiä.

Ristin takana on paljon uskomuksia, ajatuksia ja arvoja. Ristin takana on ihminen, joka puolustaa omaansa. Onko jossain kiikaritähtäimessä puolikuu? Onko jossain leijona ja aurinko? Kristalli? Vai ovatko kaikki kiikaritähtäimet ristittyjä?

Ristiä kannetaan, ristillä rukoillaan, ristillä lasketaan yhteen ja kerrotaan, ristillä merkataan kirkkoja ja hautoja. Jotkut miehet tekevät kusivaloja virtsaten ristiin, keltaiset suihkukaaret leikkaavat ystävyyden merkiksi.

Risti ja nolla, miksei? Päällekkäin siitä tulee kehäristi, melkein kuin nelilehtinen apila. Ristiin rastiin ristin raitilla kuljetaan, etsivä löytää niin sanotaan. Kaikilla on ristinsä.

Ristin merkitys? Kaksi viivaa leikkaa toisensa. Tausta löydetään usein vain toiselta puolelta, vaikka se on edessä ja takana. Ristissä on itsessään kiikari ulos ja sisään. Ulkoisen ja sisäisen risteys, josta kuljetaan läpi. Tarkenna pisteeseen. Piste lopettaa ja aloittaa, risti näyttää tien pisteeseen. 

1 kommentti:

  1. Risti voi merkitä myös näennäistä tai todellista vastakohtaisuutta? F. Scott Fizgerald määritteli aikoinaan mieleltään terveen ihmisen sellaiseksi, joka kykenee ajattelemaan kahta täysin vastakkaista ajatusta samanaikaisesti. Minua on tuo Fizgeraldin määritelmä huvittanut kovasti ja olenpa saanut mielisairaalan apulaisosastonhoitajan puistelemaan päätään ajatukselle. Hänen mielestään Fizgerald oli hullu.

    Ristissä on horisontaalinen ja vertikaalinen viiva. Horisotaalisuunnassa saatamme nähdä ympärillämme suunnatonta kurjuutta ja ahdistusta. Vertikaalisuunnassa voimme olla tyytyväisiä elämäämme ja siihen kuinka olemme. Voimme pitää maailmaamme parhaana mahdollisena maailmana ja samalla pyrkiä muuttamaan sitä vielä paremmaksi.

    Rististä lienee symboliksi monelle asialle.

    VastaaPoista