Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Flow'n ja psyykkisen entropian ero?

Flow on psykologi Mihály Csíkszentmihályin mukaan tila, jossa ihmisen tietoisuuteen saapuva informaatio on tasapainossa itsen tavoitteiden kanssa. Flow-kokemuksen seurauksena itsen järjestys on aikaisempaa monimuotoisempi (itsen kompleksisuus kasvaa). Flow'ssa psyykkinen energia käytetään ainoastaan tavoitteiden saavuttamiseen. (Csikszentmihalyi 2005, 68-73.) Flow-kokemuksessa ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan. Flow lisää psyyken sisäistä vahvuutta ja kompleksisuutta ihmisen saadessa todellisuuskuvansa järjestykseen ja hallintaan. Optimaalinen flow-kokemus syntyy, kun ihmisen taidot vastaavat käsillä olevaa haastetta ja hän on kiinnostuneesti paneutunut ko. aktiviteettiin. Csikszentmihalyi on tutkimuksissaan todennut ihmisten olevan onnellisimmillaan juuri tällaisina hetkinä elämässään. Flow-tilaan ei pääse nappia painamalla. Esimerkiksi urheilutilanteissa flow-tilan saavutus on haastavaa ja ei onnistu läheskään aina, sillä häiriötekijöitä on paljon.
Csíkszentmihályi kuvaa kahdeksan osatekijää, joita flow-kokemukseen voi liittyä:
1.Tehtävällä on selvät päämäärät. (olemisen ilo, rakkaus)
2.Yksilön keskittyminen on täydellistä. (tämä hetki, nyt)
3.Oman minän arviointi vähenee. (egon kuolema, todellisen minän löytäminen)
4.Ajantaju katoaa. (psykologisen ajan merkityksen oivaltaminen, ikuisen tämänhetkisyyden astuminen persoonaan ja kehoon tietoisuuden kautta - elämän saapuminen)
5.Tehtävän etenemisestä saa välitöntä palautetta. (tekeminen saa syvemmän merkityksen)
6.Yksilön kyvyt ja tehtävän vaativuus ovat tasapainossa, tehtävä ei ole liian helppo eikä liian vaikea. (ulkoinen todellisuus toimii sisäisen peilikuvana, luovuus astuu esiin)
7.Yksilö tuntee pystyvänsä kontrolloimaan tilannetta. (kontrolli, mitä se on? Syy miksi tämä voidaan ymmärtää väärin?)
8.Tehtävä on itsessään palkitseva. (elämä on...)
- Edellä kirjoittamani on suoraa lainausta Wikipediasta lukuunottamatta suluissa olevaa omaa kokemustani olemisen ilosta, jos sitä sanallisesti koetetaan kuvantaa. Yllättävää samankaltaisuutta.

Suluissa oleva kuvannukseni on kuitenkin kuin jäävuoren huippu, jos sitäkään. Sanat muodostuvat kirjaimista. Kirjaimet ovat puhuttaessa äänteitä, kurkunpään muotouttamia vokaaleja (a,e,i,o,u...) tai ilmapaineella aikaansaatuja konsonantteja (s,f,g...). Tällaisten perusäänteiden yhdistelmällä pyrimme selittämään asioita, joita ei yksinkertaisesti pysty niillä selittämään. Niillä voidaan korkeintaan antaa suuntaa ja niiden pitää pysäyttää mieli. Siksi esimerkiksi "Jesse" käytti paljon metaforisia puheita., vertauksia. Ajatteleminen ilman tietoisuutta vie harhaan...ja hulluuteen, missä lähes kaikki ihmiset elävät.

"Psyykkinen entropia" on termi, joka kuvaa (egon) tietoisuuden epäjärjestystä. Psyykkinen entropia on tila, jossa tarkkaavaisuuden keräämä informaatio on ristiriidassa itse aikomusten kanssa tai se estää toteuttamasta niitä. Psyykkinen entropia johtaa itsen tarkkaavaisuuden kohditumaan itsen eheyden kannalta epäolennaiseen ja psyykkistä energiaa hukkaavaan toimintaan. Psyykkisen entropian vastakohta on tietoisuuden järjestys eli flow. (Csikszentmihalyi 2005, 64-68.) (Ollaan oivalluksen lähteellä, mutta sama perustavaa laatua oleva vääriymmärrys hohtaa läpi kuin Descartesin "ajattelen siis olen"-väärinkäsityksessä. Tarkoitan siis tietoisuutta, mitä tietoisuus todella merkitsee? Se ei ole egon tietoisuutta...todellinen tietoisuus ei ole koskaan epäjärjestyksessä!) Ihmisen tietoisuudessa epäjärjestys muodostaa jatkuvan uhan, koska minän keinot ymmärtää ja hallita maailmankaikkeutta ovat rajalliset. Universumi on kokemuksellisesti kaoottinen, mielivaltainen, vailla tarkoitusta ja merkitystä aiheuttaen tietoisuudessa muun muassa eksistentiaalista ahdistusta. Tätä tietoisuuden epäjärjestystä ja disorganisaatiota Csíkszentmihályi kutsuu psyykkiseksi entropiaksi."(Wikipedia.)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Joopa joo. Egon kuolema, kärsimyksen loppuminen, valaistuminen tai vapahdus - riippuen näkökulmasta - oletko "new age"- kannattaja, budhalainen, hindu vai kristitty... Sanat ovat todella harhaanjohtavia, koska kyseessä on sama asia.

1 kommentti:

  1. Saattaapi olla, saattaapi olla ettei. Toivottavasti kuitenkin ei.

    VastaaPoista