Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

keskiviikko 4. elokuuta 2010

Näätä

Näätää pyydystetään. Näätä liikkuu tavallisesti öisin ja sille viritetään loukkuja sekä heti tappavia rautoja. Päivisin näätä nukkuu, aivan kuin minäkin nukuin tehdessäni yötyötä. Näännyttävää yötyötä, sitä näätäkin tekee. 

Yötöissä minua ei yritetty loukuttaa eikä tappaa raudoilla - paitsi kerran. Silloin, tappavat raudat olivat partakoneen teriä. Sain ne pois työkaverin avustuksella eräältä pakkohoidossa olevalta potilaalta. Hän olisi halunnut ajaa vielä partaa kasvamattoman leukani, mutta ei siinä onnistunut. Syynsä hänellä varmaan oli tekoonsa tai aikomukseensa. Hän oli kuin loukutettu eläin, joka pyristeli vastaan. Hän oli oikeassa, me olimme väärässä. Me olimme oikeassa, hän oli väärässä. Mikä onkaan oikein ja mikä väärin? Kuuntelin sydämeni ääntä ja silloin lopetin työkseni loukuttamisen, kauan sitten. 

Päivisin nukuin loukussani, jotta jaksoin yöllä loukuttaa. Näädät pyörivät pimeydessä, niitä saatiin saaliiksi silloin tällöin. Yötyöntekijä nukkuu päivisin, aivan kuin näätäkin. Näätä saattaa nukkua kallion kolossa ja yötyöntekijä Kalliossa, joskus näätä valitsee onton puun.

Eilen tapasin näädän, vaikka en sitä vielä silloin tiennytkään, lahonneen katajan ytimessä. Siellä se nukkui ikiuntaan, lahonneet kuoret ympärillään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti