Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Tabujen rikkominen

Tabujen syönti on joskus tarpeen, mutta en voi sitä suositella kenellekään. Tabujen rikkominen heikentää egon rakenteita, joten sitä suosittelen kaikille.

Millaisia tabuja yhteiskunta sisältää? Mistä emme ole valmiita avoimesti puhumaan, korkeintaan kirjoittamaan ”vahvan” mielipiteemme. Mielipiteemme, joka on vahvuudessaan juuri heikkouden esiin tuomista ja peittämistä. Tabu, onko se jotain kiellettyä ja jotain moraalisesti arveluttavaa. Ihan kuin pornolehti, jota enemmistö jossain vaiheessa salaa lukee. Vai onko se kaikkien tuntema seiska, jota luetaan ainoastaan tv-ohjelmapuoliskon takia?

Tabu on kuin maamerkki, joka nähdään jo kaukaa. Se kiinnostaa, mutta sitä ei voi yleisesti myöntää. Sitä se ego tekee, suojelee itseään leimalta. Tabut ovat kuitenkin lääkinnällisesti erittäin tärkeitä, jos halutaan heikentää omaan itseen kohdistuvaa jatkuvaa kontrollia. Egon rakenteiden heikentyessä tuo se ymmärrystä pintaa syvemmälle. Mustassa onkin valkoista, jää onkin vettä, armo onkin anteeksiantoa, syyttäminen onkin harhautusta oman ylemmyydentunteen ylläpitämiseksi. Avautuu paljon suvaitsevampi maailma, jossa on oivalluksen lukulamppuja siellä täällä. Oivalluksen valo on tietoisuudesta saapuvaa älyä, lahja tabun murskaajalle.

Tiukat kaavat ja rajat, ne ovat tabun ympärillä. Tupakointi ja sen rajoittaminen lainsäädännöllä, sen krimininalisointi toisten silmissä. Kivet lentävät ja kohteena on tavalliset sauhuttelijat, jotka ovat nauttineet pienistä hetkistä ja löytäneet läsnäolon tasa-arvoisen saunanlaude-efektin tuppakkahuoneiden keskustelurikkaassa ympäristössä. Tämä tasa-arvo on kuitenkin nyt tehty pahaksi, tavaksi jota jo voisi kutsua tabuksi. Tupakasta on kuitenkin kyse, sen polttamisesta, ei tabusta. Luonnonaineesta, ei lääketehtaan leukanivelet paikoiltaan lonksauttavasta purukumista. Ja samaan aikaan, kymmenettuhannet nuoret ja vanhat polttavat salaa. Salaisuudeksi kutsutaan juuri tabuja, joita tehdään salaa. Salapoltolla on kuitenkin näkyvät jälkensä, ei savua ilman tulta.

Tabujen rikkominen pitää tehdä tietoisesti, sen opetus pitää lukea. Siinä on kaikille nyt pähkinää purtavaksi ja tabuja rikottavaksi, sillä pähkinässä on viesti luettavaksi. Sen rakenne päältä ja sisältä, kertoo jonkin perustotuuden. Samoin on tabujen laita, tabu päältä ja sisältä. Mikä asu on tabulla, mistä sen tunnistaa? Tunnistaako sen tabuksi alastomana, vai onko se sittenkin jotain hyvin kaunista? Nyt pähkinää puremaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti