Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

maanantai 31. toukokuuta 2010

Jos metsään menet nyt...

Haapa on tunteellinen ja estoton, vapisee kesäisin ja seisoo talvet alasti. Eri puulajit kuvastavat jotain tiettyä piirrettä tai käyttötarkoitusta. Kuusi, jos unohdetaan pelkkä sanallinen/numeraalinen moniuloitteisuus, on kuin prinsessa tyllimekossaan. Sen puuainesta käytetään mm. veneisiin, rakennuspuuksi ja paperiin. Mänty poraa juurensa syvään, seisoo tukevasti paikallaan ja kurkottaa yhä ylemmäksi. Lehtikuusella on paalutettu Pietarin kaupungin perustukset, se on luonnon kestopuuta. "Tuomas seisoo kuin tammi, koska saarnaa Aabrahammi? " - tammi on huonekalu- ja koristepuu, tammiparketti kestää. Paju on notkea, taipuu taipuu, muttei katkea. Koivu on paloarvoltaan hyvä lämmöntuoja. Sen tuohi käy moneen, mahla on juotavaa ja sanotaan, että vuoraamalla tuohella asunnon sisätiloja huoneilman laatu paranee. Se poistaa ilmasta homeitiöt ja raikastaa. Leppä ja sen pikkuruiset kävyt ovat kauniita, leppä on myös hyvä huonekalupuu kauniin värinsä kautta. Keihäspuunakin sitä on käytetty,  "lentää kuin leppäkeihäs". Pihlaja on kuivuessaan kovaa, siitä tehtiin entisaikaan mm. haravan piikit. Omenapuu laittaa vielä paremmaksi, sen puuaineksesta on tehty mm. rattaita myllyn rataskoneistoon...

Visakoivu on rauduskoivun mutaatio. Se on pahkainen ja muhkurainen, kovaa työstää. Rahalla mitaten se on Suomen arvokkainta puuta, hehtaarikohtaiset myyntitulot voivat kivuta jopa 200 000 euroon (wikipedia). Muihin puihinkin kasvaa poikkeavia muotoja, pahkoja ja kääpiä. Pieneliöt tarvitsevat niitä elääkseen, siksi tarvitaan vanhoja metsiä, koska monet kääpälajit vaativat vanhan puun kasvualustakseen.

Jokaisella puulajilla on omat käyttötarkoituksensa. Osa suuntaa kohti teollisuutta, osa polttopuuksi, osa puusepän verstaaseen. Osa kaunistaa puutarhaa, osalle on annettu tehtäväksi kantaa hedelmää tai vain olla - keloontua linnuille pesäpuuksi. Puissa on käyttömahdollisuuksia, lukemattomia. Ja kauneutta, jota vain luonto voi meille antaa. 

Kaikella on merkityksensä, tarkoituksensa. Puutkin edustavat samaa elämää kuin sinä. Ykseys vie todellisuuden ytimeen. Maailma on kaunis paikka, jossa on kaikki valmiina. Ei ole yhtään rumaa puuta, ei ole rumuutta. Ei ole turhaan kukaan, kaikki on samaa ja kaikella on sama elämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti