Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Elämänohjeita äidinisänäidiltä

Seuraavat elämänohjeet on äidinisänäiti taltioinut Bibliansa väliin:


Kolmea tulee sinun hillitä,

Luonnettasi
Kieltäsi
Käyttäytymistäsi

Kolmea tulee sinun vihata,

Julmuutta
Kateutta
Kiitämättömyyttä

Kolmea sinun tulee kasvattaa,

Rohkeutta
Ahkeruutta
Rakkautta

Kolmea sinun tulee rakastaa,

Totuutta
Kunniaa
Kuntoa

Kolmea sinun tulee välttää,

Toimettomuutta
Huonoja tovereita
Panetteluja

Kolmea sinun tulee toivoa,

Terveyttä
Uskollisia ystäviä
Iloista mieltä

Kolmea sinun tulee ajatella,

Elämää
Kuolemaa
Iankaikkisuutta



------------------------------------------------------------------------------------

Nämä kaikki elämänohjeet ovat vieläkin viisaudessaan opettavaisia, vaikka silloin kun Mari on nämä kirjoittanut elettiin ajassa, jolloin ongelmat olivat jollain tavalla pienempiä. Ohjeet olivat yksinkertaisempia ja niihin kuitenkin sisältyi paljon viisautta. Voisi ajatella, että silloin moraalilla oli enemmän etiikkaa mitä nykyään. Mari ei varmaan miettinyt näitä kirjatessaan ylös, että vuonna 2010 näitä yhä kirjataan...hänen muistiinpanojensa pohjalta luettavaksi ihmisille, jotka ovat syntyneet tänne puolivuosisataa ja enemmänkin hänen kuolemansa jälkeen.

Silmiinpistävää on se kolminaisuus, mikä tulee ulkoisesti ja sisällöstä esiin. Oikeastaan siinä on kuitenkin vielä neljäskin elementti joka avaa edelleen viestin sanomaa eteenpäin. Terveydenhuollon koulutuksessa painotettiin fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Nämä elementit löytyvät. Minä löytää tuosta myös nämä elementit ja paljon enemmän. Tiedostava tietoisuus on laajempi, siinä on paljon elementtejä. Mieli, joka on egon hallinnassa. Mieli, joka on sielun työkaluna. Keho, joka on mielen hallinnassa. Keho, joka on sielussa. Persoona, joka on mielessä sekä persoona, joka on sielun hallinnassa. Nämä sanat avaavat tietoisuuden siitä, että ”valaistuminen” on kolmiportainen. Järjestyksellä on merkitystä ulkoisiin merkkeihin, mutta sisäisen lopputuloksen kannalta sillä ei ole merkitystä.

Mietitään karismaa. Mikä karisma on? Karisma on sielun heijastumista ulkoiseen. Mietitäänpä huippu-urheilijaa, jonka karisma tulee esiin jossain urheilulajissa. Teemu Selänne, hän on valaistunut jääkiekkoon. Jari Litmanen jalkapalloon. Kimi Räikkönen autourheiluun. Veikka Gustafson kiipeilyyn. Marjo Matikainen hiihtoon jne..

Mietitäänpä persoonan valaistumista. Paavo Väyrynen tai Otto-Wille Kuusinen, he ovat valaistuneet persoonaan. Samoin muut suuret poliittiset vaikuttajat, kuten vaikkapa naapurimme Olof Palme. Jopa Stalin. Hitler. Kyllä, hekin olivat valaistuneita poliittisen karismansa kautta. Se, että he olivat julmia tai tekivät päätöksiä, joiden kautta ihmisen egoistinen julmuus tuli näytettyä toteen ei poista tätä ominaisuutta.

Mietitäänpä ”mielen valaistuneita”. Henkisiä johtajia, kirkon miehiä ja naisia, filosofeja, hyväntekijöitä, uskonnollisia johtajia uskontokunnasta riippumatta, taiteilijoita, paljon on myös sellaisia valaistuneita, jotka ovat ns. ”maanhiljaisia”. En mainitse tässä yhteydessä nimiä, koska nämä ihmiset eivät välitä ulkoisista merkeistä ja nimistään, he tietävät ulkoisen ja sisäisen eron. Siksi on kohteliasta puhua yleisellä tasolla.

Sitten tulee ihmisiä, joilla on kaksi näistä valaistumisosa-alueista itsellään. Ja lopuksi...lopuksi tulee esimerkki. Täysin valaistuneesta ihmisestä, kuten Jeesus, Muhamed tai Budha.


Kiitos Mari, olet kirjoittanut älykkäitä sanoja. Kiitos isä, olet ne minulle lähettänyt. Kiitos äiti, että olet kirjoitukset löytänyt. Olen kiitollinen kaikille.

2 kommenttia:

  1. "Vanhoissa naisissa asuu viisaus" Noin kirjoitti Antti Tuuri jossain romaanissaan.

    Upeat opasteet elon matkalle!

    VastaaPoista