Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

tiistai 11. tammikuuta 2011

Sisäinen vapaus

Vankiloita on monenlaisia. Yksi tämänpäivän vankila on lääketieteen luoma diagnoosijärjestelmä, jonka mukaisesti ihmistä aletaan luokitella tai hän itse luokittelee itsensä diagnoosinsa kautta. Ego saa ravintoa, kun egoon liitetään jotain "arvokasta", joka saa minun olemaan jotain erityistä. 

Kuvitellaan vaikkapa Einoa, joka saa diagnoosin vaikkapa korkeasta verenpaineesta. Kun Eino esitteli ennen itsensä Einoksi, nyt hän esittelee itsensä Einoksi jolla on korkea verenpaine. Vankiloita on siis paljon sellaisia jotka itse itsellemme luomme. Yksi on tuo diagnoosivankila. Näitä asioita kannattaa joskus jokaisen miettiä, olemmeko todella vapaita vai elämmekö omassa vankilassamme vai vankilassa jonka yhteiskunta on henkilökohtaisesti meille varannut? Olemmeko vankeja vai tiedostammeko vapautemme?

Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki, kirjoitti Hellaakoski aikoinaan.

2 kommenttia:

  1. Usein sairauksien murehtiminen eli ajatus sairaudesta invalidisoi pahemmin kuin varsinainen sairaus.

    VastaaPoista
  2. Totta. On myös tapauksia, joissa diagnoosia ei ole annettu ja silloin ns. sairaudesta ei ole ollut mitään vaivaa vaan tietoisuuden kautta kehoamme ohjaava äly on parantanut sairauden. Ihminen on ihme, josta ei tiedetä paljoakaan. Puhutaan plasebovaikutuksista yms., mutta todellisuudessa ei anneta omalle itselle mahdollisuutta toimia oivalluksen rytmillä jossa oivalletaan ettei kaikkea tarvitse tietää. Riittää kun uskoo.*_*

    VastaaPoista