Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

perjantai 3. syyskuuta 2010

Liikenteessä monta vaaraa ompi eessä

Ruotsissa siirryttiin oikeanpuoleiseen liikenteeseen vuonna 1967, päivää kutsutaan H-päiväksi. Pitää myöntää, että siinä on ollut riskinsä. Kuvitelkaa, että Suomessa siirryttäisiin vasemmanpuoleiseen liikenteeseen. Sehän olisi pakotusta sellaiseen, joka varmasti lisäisi ensin alkuun onnettomuuksia. 

Suomeen tuodaan Englannista käytettyjä autoja, joissa ohjaamo on oikealla. Ne on alunperin tarkoitettu vasemmanpuoliseen liikenteeseen. Ohitustilanteessa nuo autot saattavat olla vaarallisia Suomessa, kun normaalisti hanttimiehen puolelta määritellään ohittamisajankohtaa. Posti ei ohittele, joten postinjakajilla tuo on turvallista.  Joskus, ainakin maaseudulla tuon huomaa aamulehden kolahtaessa luukkuun vasta puolelta päivin.

En tiedä, kun minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta asiasta. Tämä on arvuuttelua, riskien kartoitusta. Yksinkertaisesti kuitenkin, vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle siirtyminen, ei välttämättä ole ongelmatonta. Politiikassa tätä kutsutaan loikkaamiseksi, sekin tuottaa hämmennystä. Pelisääntöjä pitää olla, kun liikutaan kentällä. Niin politiikassa kuin liikenteessäkin.

Urho Kaleva Kekkonen täyttää tänään 110 vuotta, kummalta puolelta hän ajaa? Vasemmalta vai oikealta?  Onko hänellä kortti voimassa? Onko Kekkosella muuten ajokorttia laisinkaan, kun en muista nähneeni hänen koskaan ajavan autoa. No, eihän sitä kortilla ajeta, taitohan ratkaisee ja vireystila. *_*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti