Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Satujen lähteillä



Rudol Koivu (1890 - 1946) ja Raul Roine (1907 - 1960) ovat satukirjallisuutemme mestareita.

Sain lahjaksi kirjan "Kauneinta maailmassa". Kirja kertoo kuvittaja Rudolfin ja  kirjailija Raulin yhteistyöstä ystävinä ja taiteilijoina. Aikanaan lastenkirjallisuutta ja kuvittamista ei yleisesti arvostettu. Upeat tarinat ja kuvitukset tuovat iloa niin pienemmille kuin vanhemmillekin lukijoille. Rudolfin kuvista hehkuu pehmeys, jota harvoin tapaa kuvittamisessa.  Helmiä.

Kirjeet ja kirjoittajiensa tuntoja tallentaneet dokumentit tuovat esiin ystävysten elämää ja yhteistyötä. Satujen takana on paljon filosofista pohdintaa. Kummankin taiteilijan luomistyö on ammennettu samasta lähteestä, Raul ja Rudof olivat satuverstaallaan yhtä.

Tekstin yläpuolella on Rudolfin visio Raulin satuun "Uudenvuoden tinaa" vuodelta 1936. Sadun teema kuvaa ajanmysteeriä. 

Ervo Vesterinen kirjassaan "Kauneita maailmassa":

Ajan mysteeri

Ajan kulku on Roineelle läheinen mysteeri. Koivun kuvittamassa sadussa Uudenvuoden tinaa Nukku-Matti vierailee ajan purrella. "Mennyt Aika viritti kitaransa ja alkoi soittaa kaihoisaa isoäidin aikaista valssia. Kaikki valitsivat parinsa. Surutar ja Ilo, Sota ja Rauha sekä kaikki muut alkoivat pyöriä valssin tahdissa ja Tuleva Aika lauloi siihen kirkkaalla äänellään sanat. Mikä on matkan määrä? Me purjehdimme vain pitkin ikuisuuden kehää, vastasi peränpitäjä." (Ervo Vesterinen ja Postimuseo, Edita Oy:n kirjapaino, Helsinki 1997, 100).

2 kommenttia:

  1. "Pieninkään siemen ei ole luotu katoamaan:
    kuori vain poistettiin; elämän ydin ei voi kuolla."

    VastaaPoista