Mikä on niin on

Mikä on niin on
Minä olen, kun Sinä olet

perjantai 7. toukokuuta 2010

Samalla taajuudella

Vasen ei ole oikeaan nähden väärä, eikä oikea ole välttämättä 'oikea'. Suomenkielen sanat vilisevät monimerkityksellisyyttä, joka potenssoituu murteiden kautta. Pohjanmaalla ajellessani näin kuorma-auton, jonka kyljessä luki "Itikan Liha". Ymmärsin, ettei itikassa ole paljon lihaa. Pian sainkin tietää sen tarkoittavan lehmää, no niin minulle kerrottiin. Suomessa itikat siis lentävät ja märehtivät, kuuluvat hyönteisiin ja nisäkkäisiin. Pidän myös Tikusta ja Takusta, joskus olen kuullut että Taku on kaivanut Tikulla persettään. Tikusta on joskus tehty myös asiaa, ja siitä kyllä pitäisi jälleen uudestaan tehdä sitä. Tikut kun on Suomesta loppu, vaikka Norjassa ja Ruotsissa niitä valmistetaan - tulitikkuja nimittäin. "Viimeinen niitti" on konkretiaa ja joskus mielikuva. Mielikuvien luomisessa mainostajat käyttävät kielen tarjoamia mahdollisuuksia oivallisesti, kevään puutarhatyöt ovat alkamassa ja "multa tuli jo".

On ihmisiä, joiden on vaikeaa erottaa vasen oikeasta. Nykyään on tarjolla sukkia, joihin on merkitty "L" ja "R". Käyttömukavuus ei kuitenkaan kärsi, vaikka "left" olisikin "right"-puolella. Merkit kuitenkin velvoittavat toimimaan oikein, koska niin meidät on ajattelun kautta sisäistetty tekemään. Tabujen rikkominen on vapauttavaa, kun sen tekee tiedostaen ja tarkoituksella. Rajojen auetessa aukeaa syvempi ymmärrys maailmaan jossa elämme. Rajat ovat rajoittavia, rajattomuus antaa liikkuma-alaa.

On ihmisiä, joiden on vaikea erottaa vasen oikeasta, sehän tässä kirjoituksessa oli tuo punainen lanka. Mutta miksei se voisi yhtälailla olla sininen, vasemmalla on punainen ja oikealla sininen. No, kommunikoinnin kannalta esim. liikenteessä on hyödyllistä erottaa oikean ja vasemman ero, vaikkapa kun matkustaja antaa reittiohjeita kuskin ollessa autuaan tietämätön minne on menossa. Tämä on kyllä aika nurinkurista, sillä kuskin pitäisi tietää reitti. Joskus kuitenkin tapahtuu, että kuski onkin "ajelutettavissa". No, palataan tuohon itse aiheeseen. Mitä siis pitää tehdä, jos vasen ja oikea jatkuvasti menevät sekaisin ja poissuljettu mahdollisuus on ajaa keskitietä. Siihen on yksinkertainen vastaus, silloin merkillä on merkitystä. Silloin sinun pitää hankkia VOLVO, sillä se neuvoo ja opastaa. Ratissa sana VOLVO on kuin kartta vasemmalle ja oikealle, vilkaisu rattiin ja tiedät vasemman ja oikean eron. Nyt päästään perille, kun vastaanottajalla ja lähettäjällä on sama taajuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti